vrijdag 5 oktober 2012

Gelezen: "Girl, Interrupted"Om de zoveel tijd neem ik eens een boek vast en deze keer was het de beurt aan "Girl, interrupted" ofwel "Meisje, verstoord" in het Nederlands. Girl, Interrupted zijn de memoires van de Amerikaanse schrijfster Susanna Kaysen, over haar ervaringen als jonge vrouw in een psychiatrisch ziekenhuis in de jaren 1960 nadat ze de diagnose van borderline persoonlijkheidsstoornis kreeg toegeschreven. Er bestaat ook een film over! Kom in deze post meer te weten over dit super interessant boek... :)


Hoofdpersonage? Susanna Kaysen, de auteur
Wat? Ze schrijft over haar memoires in het psychiatrisch ziekenhuis in de jaren 1960. Ze kreeg toen de diagnose van borderline persoonlijkheidsstoornis.
Perspectief? Alles wordt geschreven vanuit het standpunt van Kaysen.

Het is een boeiend verhaal over hoe het eraan toegaat in een psychiatrisch ziekenhuis in de jaren '60. Men ging toen over op de "neurologische" aanpak, namelijk medicijnen toedienen tegen psychische stoornissen. Het verhaal begint als ze in de taxi zit op weg naar de instelling. 75% van het boek speelt zich af in de instelling, tot dat ze begint over haar huwelijk en leven erna. De laatste 10% van het boek stelt ze zichzelf de vraag: heb ik nu echt borderline persoonlijkheidsstoornis? Kan je iemand zo in categorie├źn duwen? Heel interessant want dan begin je zelf ook na te denken en te filosoferen.

Goed voor mensen die zich interesseren voor psychologie en psychiatrie (zoals ikzelf - ik studeer voor psycholoog). Maar ook anders is het echt de moeite waard om te lezen! Het is niet zo lang, 150 bladzijden ongeveer denk ik...

De film kan je hier terugvinden. De hoofdrolspeelsters zijn onder andere Winona Ryder en Angelina Jolie.

Wie van jullie heeft dit boek ook al eens gelezen of is het van plan? 
Laat het achter bij de comments :).

Liefs, V.♥

1 opmerking:

  1. Ik denk dat ik sneller de film zou kijken dan het boek lezen haha, maar hij klinkt wel interessant!
    Bedankt voor jullie leuke reactie :)

    BeantwoordenVerwijderen